Inrichting van MDO-ruimte voor specialisten

Met de komst van het EPD, het elektronisch patiëntendossier, zijn MDO-ruimtes, multidisciplinaire overlegruimtes, in grote getalen in alle ziekenhuizen te vinden. Waar moet je op letten bij de inrichting van zo’n ruimte? Daarover lees je hieronder meer.

Inrichting multidisciplinaire overlegruimtes

Bij het inrichten van multidisciplinaire overlegruimtes is de opstelling van het meubilair een aandachtspunt. Zitten de deelnemers op juiste kijkafstand? En is de computer makkelijk te bereiken en te bedienen? Hoe is de verlichting in de ruimte? Het dimmen van de verlichting is vaak gewenst om medische beelden goed te kunnen bekijken. Daarnaast is het zinvol om je af te vragen of de bediening intuïtief en eenvoudig is.

Waar moet je op letten?

Voor specialisten is het van groot belang dat de diagnostische beelden op de juiste manier op het scherm of de beamer worden weergegeven. Bij MDO-ruimtes wordt vaak gebruik gemaakt van dubbele projectie. Hierdoor kunnen twee beelden tegelijk fullscreen worden getoond. Omdat diagnostische beelden zo scherp mogelijk moeten worden bekeken, is een minimale resolutie van Full HD 1920x1080 pixels nodig. Deze resolutie is ook nodig om prettig in een EPD te werken zonder door de schermen te hoeven scrollen.

Een beamer of een televisiescherm?

Afhankelijk van de hoeveelheid gebruiksuren op een dag kan worden gekozen voor een beamer met een lamp, die periodiek moet worden verwisseld, of een laserbeamer, die ongeveer 20.000 uur zonder onderhoud meegaat. De keuze tussen een groot televisiescherm of beamer is sterk afhankelijk van persoonlijke voorkeur. In ons onderzoek op een afdeling in een groot Academisch ziekenhuis, waar iedereen zijn mening mocht geven, was de uitslag van de keuze tussen een televisiescherm of beamer redelijk fiftyfifty.

Besturing

De bediening moet eenvoudig zijn. Een afstandsbediening is zeker niet voldoende. De afstandsbediening wil nog wel eens kwijtraken en de batterij niet meer werken. Het is beter om gebruik te maken van een touchpanel door vooraf te bedenken welke presets nodig zijn. Met één klik op de knop wordt de juiste bron geselecteerd en op de juiste manier op de beamer of het televisiescherm weergegeven. Omdat zeker in de zorg bedrijfszekerheid belangrijk is, zorgt de besturing voor rechtstreekse communicatie met het scherm of de beamer. Daarnaast kan de besturing op vaste tijden de installatie uitschakelen. Dit om lampuren en energie te besparen. Na afloop van het overleg wordt nogal eens vergeten de beamer uit te schakelen. Als het budget beperkt is, is een bedieningspaneel op de muur voldoende. Met één druk op de knop kan het scherm elektrisch naar beneden komen, de beamer opwarmen en de juiste bron selecteren.  
Scroll to Top