Het is een van de meeste gestelde vragen bij de aanschaf van audiovisuele apparatuur: ‘Kan ik beter een beamer of een tv-scherm aanschaffen?’ Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van een aantal factoren met betrekking tot het gebruik van de apparatuur. Deze factoren lichten we hieronder kort toe.

Welke schermmaat is er nodig?

Als er een scherm groter dan twee meter diagonaal nodig is, dan is een beamer een betere keuze. Televisieschermen van dit formaat zijn namelijk nogal prijzig. De schermmaat is afhankelijk van de grootte van de ruimte en de kijkafstand. Ook is het belangrijk om te bedenken wat er op het scherm te zien zal zijn. Een gedetailleerd Excel-document vraagt om een andere afmeting en kijkafstand dan een PowerPointpresentatie.

Hoe intensief is het gebruik?

Een beamer vraagt meer onderhoud dan een tv-scherm. Daarnaast heeft een beamer een projectielamp die na een aantal gebruiksuren moet worden vervangen. Bij nieuwe generatie beamers moet de lamp na ongeveer 3000 uur worden vervangen. Bij 250 werkbare dagen per jaar en een gebruik van twee uur per dag, kun je  dan zes jaar met een lamp doen. Een zeer grove indicatie van de kosten voor het vervangen van een lamp is ongeveer 500 euro.

Kijkbeleving televisiescherm of beamer

Iedereen heeft zijn eigen voorkeur. Uit onze eigen praktijk blijkt dat het redelijk gelijk opgaat wat betreft de voorkeur en dat het vooral een kwestie is van smaak. Voor medische toepassingen heeft een beamer speciale instellingen die de kleurbeleving zo natuurgetrouw mogelijk maken. Een standaard tv-scherm heeft deze instellingen niet. De één vindt een tv-scherm rustiger om naar te kijken, terwijl de ander dat van een beamer vindt. In een ruimte met veel daglicht geeft een tv-scherm met verhoogde lichtopbrengst een beter resultaat.

Voordelen en nadelen

Het voordeel van een tv-scherm is dat er geen onderdelen hoeven te worden vervangen tijdens de levensduur van het scherm. Een tv-scherm is ook iets minder kwetsbaar dan een beamer. Een beamer moet na het opstarten eerst opwarmen en na het uitschakelen even afkoelen. Een tv-scherm kan ingebouwde speakers hebben zodat ook het geluid is geïntegreerd. Een beamer is beter inzetbaar bij grote projectievlakken.

Conclusie

De uiteindelijke keuze is sterk afhankelijk van het budget, het te verwachten dagelijks gebruik en de maat van de projectie. Maar uiteindelijk is de persoonlijke voorkeur vaak toch doorslaggevend. 
Scroll to Top