Steeds vaker wordt gekozen voor draadloos presenteren. Geen gedoe meer met kabels en verlooppluggen, je eigen device kunnen gebruiken en vrij kunnen bewegen zijn de belangrijkste voordelen. Op de markt zijn veel devices beschikbaar die draadloos contact kunnen maken met een beamer of tv-scherm. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van zo’n device. Dat lichten we hieronder kort toe

ICT beheer

De aanschaf van een device om draadloos mee te presenteren gaat altijd in overleg met de ICT-expert of -afdeling van het bedrijf of de organisatie. Het apparaat dient met het internet of een netwerk te worden verbonden. Daarnaast maak je gebruik van WiFi-kanalen, waar heel veel apparaten al mee verbonden zijn. Belangrijk om te weten is dat er twee frequentiegebieden in WiFi-land zijn; 2,4 GHz en 5 GHz. Lang niet alle mobiele devices ondersteunen de 5 GHz bandbreedte. Je kunt dan geen draadloos contact maken met het kastje voor het draadloos presenteren. Bijna altijd moet een app of weblink worden aangeklikt als je echt contact gaat maken met het device. Is dat wel toegestaan door de ICT-afdeling van jouw bedrijf? Een ander aandachtspunt; wil je met je device ook het internet op? Dan moet de ICT-afdeling wel eerst het kastje voor het draadloos presenteren toegang geven tot het internet.

Mogelijkheden

De mogelijkheden zijn sterk afhankelijk van de keuze van het device. Bijna alle systemen bieden de mogelijkheid om PowerPoint, foto’s of filmpjes draadloos af te spelen op het tv-scherm of de beamer. Lang niet alle devices bieden de mogelijkheid om een touchscreen aan te sluiten of bijvoorbeeld met meerdere personen tegelijk op het tv-scherm te werken. Het vloeiend afspelen van een filmpje via een draadloos device is een van de aandachtspunten.

De keuze is reuze.

Dan toch even inzicht in de meeste gebruikte devices. Barco Clickshare is een veelgebruikt systeem. Het is betrouwbaar en makkelijk in gebruik en biedt veel instellingsmogelijkheden. Wepresent biedt een zeer uitgebreid device, met de mogelijkheid voor een touchscreen en meerdere gebruikers die tegelijkertijd op het tv-scherm kunnen werken. Andere merken die kastjes voor draadloos presenteren leveren zijn Crestron, Kramer Electronics en Extron. Welke moet je nu kiezen? Kijk eerst naar de eisen die je stelt, zoals wat je wilt gaan presenteren en wat je budget is. Er zijn devices van € 300 tot € 1200 verkrijgbaar. Vraag demo’s van de devices op je eigen locatie en kijk welk device het beste bij jouw wensen past.

Scroll to Top